Op zoek naar de juiste stem

By juli 25, 2018Blog

Wie weleens een video heeft ingesproken, of zichzelf weleens gehoord heeft op een opname, weet hoe belangrijk de stem is in het overbrengen van de boodschap. Het maken van video’s was nooit eerder zo eenvoudig en dat zorgt voor een boel nieuwe content. Content waarin naast muziek, ook de juiste keuze moet worden gemaakt voor de juiste stem. Maar die keuze, blijkt niet zo eenvoudig.

Van YouTube tot gemeentehuis

Waar organisaties vroeger kozen voor minder en duurdere producties, kiezen zij tegenwoordig voor meer en goedkopere producties. Producties zijn nu eenmaal goedkoper en het aantal media neemt toe. Van filmpjes op sociale media tot ‘narrow casting’. Bijvoorbeeld in een gemeentehuis, bij de tandarts in de wachtkamer of in een winkelcentrum. Maar waar de film ook uitgezonden wordt, de stem staat naast beeld en muziek altijd centraal.

De keuze is reuze

Een stemacteur kies je immers niet zomaar. Het aanbod is divers. Ga je voor een man of een vrouw, voor jong of oud, serieus of lollig, energiek of rustig en met of zonder accent? Allemaal afwegingen die je moet meenemen, omdat ze een belangrijke rol spelen in hoe je als merk of organisatie naar buiten treedt.

Een BN’er of toch niet?

Natuurlijk is het leuk om voor een bekend persoon te kiezen. Mensen herkennen de stem en dat trekt aandacht. Maar, is het wel uniek? Zo hoor je Frank Lammers in zowel de commercial van Jumbo als in die van TUI. Vanuit merkherkenbaarheid is dat jammer en verwarrend voor de consument. Daarbij komt ook nog vaak onbesproken gedrag om de hoek. Want kies je voor een BN’er, dan kies je ook voor alles wat hij of zij met zich meebrengt. Dat kunnen positieve associaties zijn en lift je als merk mee op het ‘merk’ van de stemacteur, maar ook associaties waar je als merk wellicht wat moeite mee hebt. Zo switchte Karwei van stem nadat Sylvana Simons besloot de politiek in te gaan. En reageerde Bavaria geschokt op de beschuldigingen aan het adres van Morgan Freeman van ongepast gedrag en intimidatie..

De juiste match

Hoe maak je nou de juiste keus? Het antwoord zit hem in het DNA van je merk of organisatie. Wat wil jij naar buiten toe uitstralen? En welke eigenschappen horen daarbij? Is dat rust of enthousiasme, kracht of een meer relaxte houding? En wie behoren er tot jouw doelgroep? Mannen of vrouwen, jongeren of ouderen? Kies een stem die daarbij aansluit en jij hebt jouw stem gevonden.

Wil je meer informatie over dit onderwerp of kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van de juiste stemacteur? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor jou klaar.

One Comment

  • Ananas Services schreef:

    […] BLCKBRD Sound Branding Agency snapt als geen ander hoe geluid en stemgeluid voortkomen uit het DNA van een merk. Ze schreven gisteren een leuk stuk over stemmen op hun website, want hoe kies je de juiste stem? Een man of een vrouw, jong of oud, grappig of serieus? Ga je voor een BN’er of juist niet? […]

Chat with us !