Meer omzet door muziek

By juli 13, 2018Blog

meer-omzet-door-muziek

Wist jij dat er voor de retailer eenvoudig, zonder grootschalige investeringen, veel winst valt te behalen met het juiste geluid op de winkelvloer? De juiste keuze voor muziek leidt, welk onderzoek je er ook bij bijhaalt, zelfs tot 10 a 30 procent meer consumentenbestedingen. Uit een recent onderzoek van onszelf naar de rol van muziek in kledingwinkels geeft 54 procent van de respondenten aan muziek belangrijk te vinden in de totale winkelbeleving. 66 procent geeft zelfs aan dat muziek een reden kan zijn om langer of korter in een winkel te blijven. Muziek lijkt in kledingwinkels dan ook een basisvoorwaarde. Het is onderdeel van de sfeer, en sfeer is een bepalende factor voor de winkelbeleving en loyaliteit van consumenten.

Sfeermaker

Muziek is een heel bepalende sfeermaker. Stel je eens voor hoe het klinkt als er helemaal geen muziek is in een winkel. Die stilte maakt de ruimte dan kil en koud. De klant wil in een bepaalde wereld stappen wanneer hij een winkel betreedt. De juiste sound helpt die wereld vorm te geven.

Wat is dat dan, de juiste sound?

Wie over een muziekprofiel gaat nadenken voor zijn winkel moet zich afvragen wat hij wil, met merk en assortiment en wie de te bereiken doelgroep is. Is dat iedereen, dan kun je de muziek meer mainstream houden, bijvoorbeeld met Sky Radio-songs en Top 40-hits. Maar verkoop je exclusieve merken aan een selecte klantengroep, dan wil je een sfeer creƫren die bij die exclusiviteit past, bijvoorbeeld met jazz of klassieke muziek. Kortom, je muziekkeuze kan reactief of proactief zijn. Reactief is muziek als deze puur dient als ondersteuning van het hele winkelconcept, zoals bij HEMA. En proactief is muziek waarin de retailer bewust stelling inneemt.

Te hard of te zacht

En dan nog het volume. Hoe hard of zacht zet je de muziek in de winkel? Uit ons onderzoek blijkt dat ruim 1 op de 5 (23%) mensen de muziek in de winkel te hard vindt staan. In geval van volume vinden vrouwen en 35 plussers muziek vaker veel te hard staan dan mannen en jongeren. Als de muziek en het volume niet zijn afgestemd op de doelgroep kan dit volgens consumenten een reden zijn om een winkel eerder te verlaten. Andersom kan goede muziek juist een reden zijn om langer te blijven.

Muziek: essentieel

Of muziek in de winkel van belang is, hoeven we niet verder te bediscussiƫren. En dat muziek een prominente rol inneemt bij sommige retailers zien we onder meer bij merken die zelfs hun eigen muziek laten componeren. Hoe je het ook went of keert, afstemming van muziek op de doelgroep en het merkprofiel van de winkelformule lijkt essentieel binnen de retail.

Ook jouw muziek op je doelgroep en het merkprofiel afstemmen? Daar helpen we je graag bij. Neem gerust contact met ons op.

Chat with us !