Meer muziek in de klas

By december 3, 2018 Blog

Wij keken jarenlang verdrietig toe hoe muziek meer en meer een ondergeschoven kindje werd in ons onderwijs. Dat is nu voorgoed verleden tijd. De waarde van muziek wordt op basisscholen weer erkend. Sterker nog, dankzij nieuwe onderzoeken weten we nu dat muziekonderwijs de topfuncties van het kinderbrein ontwikkelt. Hierdoor gaan kinderen niet alleen slimmer rekenen en schrijven, maar zijn zij ook beter beschermd in de toekomst.

Wonder voor de kinderhersenen

De muziekles; jarenlang voor veel basisscholen een verplicht nummertje. Ze vonden het maar moeilijk om hier voldoende tijd en geld in te steken. Want wat levert het kinderen, naast een uurtje fun, nou eigenlijk precies op? Daar geeft nieuw onderzoek nu antwoord op. Een van de onderzoekers is Prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie. Hij noemt muziek ‘een wonder’ voor de kinderhersenen.

Reserve voor de toekomst

Scherder stelt dat muziek de creativiteit en samenwerking stimuleert en daarmee onontdekte talenten van kinderen tot ontwikkeling brengt. Daarnaast haalt de professor een voordeel in de toekomst aan. Hij stelt dat kinderen bouwen aan een reserve complexiteit van het brein, zodra zij met muziek in aanraking zijn. Zij zijn daarmee langer beschermd tegen ouderdomsziekten. Scherder zegt: “Ik vraag hier om een investering, maar ik beloof u een geweldige reserve voor de toekomst.”

Voorgoed uit de verdomhoek

Om muziekles uit het verdomhoekje te krijgen, stelde het Ministerie van Onderwijs in 2016 een miljoenen subsidie beschikbaar voor muziekprojecten in de klas. Het doel: in 2020 moet muziek op alle basisscholen weer vanzelfsprekend zijn.

Inspirerende (school)voorbeelden

Een leuk voorbeeld van meer muziek in de klas zien we nu bij Schooltv. Muzikanten Ilse DeLange en Meester Willem nemen kinderen in 12 uitzendingen actief mee in hun enthousiasme. Ook in de maatschappij zien we steeds meer interesse voor kind en muziek. Zo wordt er sinds een aantal jaar voor kinderen een speciaal North Sea Jazz festival georganiseerd. Dit festival is speciaal bedoeld om kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met het muziekgenre jazz.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op.