Skip to main content

Hoe klinkt jouw auto?

By januari 31, 2018Blog

BLCKBRD-hoe-klinkt-jouw-auto

In de auto van vandaag draait alles om beleving, ook het geluid. Het voertuig zorgt er bijvoorbeeld voor dat de motor sportiever klinkt en de deuren met een geruststellende doffe klap dichtvallen. In de afgelopen jaren ontwikkelde de auto zich van praktisch voorwerp naar maakbare beleving. Hoe klinkt jouw auto in de toekomst?

Het belang van geluid

Vanuit vroeger gezien heeft ieder geluid in de auto een bepaalde functie. Denk maar eens aan het getik van het knipperlicht of het geronk van de motor. Voorheen waren deze geluiden mechanisch, in de moderne auto is dat niet meer van toepassing. Toch behouden autofabrikanten deze ‘ouderwetse’ geluiden, met als voornaamste doel; onze veiligheid. De geluiden geven ons informatie. Ouderwetse, maar ook nieuwe geluiden. Zo moet de o zo stille elektrische auto bijvoorbeeld in Amerika, en binnenkort wellicht ook in Nederland, alsnog wettelijk verplicht geluid maken. Waarom? Om de voetgangers en fietsers te waarschuwen. En wat denk je van het piepende geluid dat je auto maakt wanneer jouw gordel niet vastzit? Dat alles houdt het veilig.

Sound & feel van geluid

Naast veiligheid kennen de geluiden in de auto ook een tweede eigenschap; beleving. Autofabrikanten zorgen ervoor dat het geluid van jouw auto perfect past bij de uitstraling. Dan hebben we het niet over muziek, maar over de geluidsomgeving. Teams van geluidengineers gaan hier vol op los. Van het geluid dat de sleutel maakt, tot aan het dichtslaan van het portier en het aandraaien van een knop. Alles wordt tot in detail bepaald. Een lastige klus, omdat de auto zelf en de rijwind allerlei trillingen en geluiden produceren die we het liefst onderdrukken.

Active Sound Design

Sommige fabrikanten gaan nog een stapje verder. Zo gaat Ford bijvoorbeeld voor ‘Active Noise Cancelling’. Deze partij creëert antigeluiden en filtert daarmee vervelende geluiden, als monotoon gebrom, weg. Ook BMW gooit er behoorlijk wat trucjes tegenaan. Met ‘Active Sound Design’ bootst zij een stoer motorgeroffel na. De gereden snelheid, de stand van het gaspedaal en het motortoerental bepalen de vorm. Zo voelt het voor de bestuurder en bijrijder aan of zij in een snelle racebak zitten, terwijl er in werkelijkheid een kleine driecilindermotor onder de motorkap ligt. Slim, maar tegelijkertijd ook beperkt, want is het eigenlijk niet raar dat de fabrikant beslist hoe jouw auto klinkt? Wellicht wordt keuzevrijheid in geluid wel de toekomst. Wat denk jij? Hoe zou jij willen dat jouw auto binnenkort klinkt? Als een auto, een bellende tram of als een ruimteschip op warp speed?