Skip to main content

Het geluid van een ziekenhuis

By juni 7, 2018Blog

BlckBrd-Het-geluid-van-een-ziekenhuis

 

Deze week is in Utrecht officieel het nieuwe landelijke centrum voor kinderoncologie, het Prinses Maxima Centrum in gebruik genomen. Een hypermodern ziekenhuis waar kinderen met kanker worden behandeld. In dit ziekenhuis is er ook veel aandacht besteed aan het welbevinden van de patiëntjes en bezoekers. Geluid en muziek spelen hier een belangrijke rol.

Akoestiek

In een ziekenhuis staat de tijd nooit stil. Er wordt gewerkt, gecommuniceerd en er komen mensen op bezoek bij patiënten. Voetstappen klinken, deuren slaan dicht en kinderen huilen. Naast al dit mensengeluid, produceren machines en systemen ook een boel lawaai. MRI-scans tikken, pompen suizen en bewakingsapparatuur alarmeert. Kortom; een teveel aan nieuwe geluiden, die horen bij een ziekenhuis, maar die je vaak niet kunt beïnvloeden. Deze ongewenste geluiden worden als heel vervelend gezien. Een goede akoestiek draagt gelukkig enorm bij aan het wegfilteren van deze onnodige geluiden. in het Prinses Maxima Centrum is daar waar mogelijk in het ontwerp dan ook veel rekening mee gehouden.

Afleiding en ontspanning

Naast rust kan juist ook geluid zorgen voor een sneller herstel. Denk maar eens aan muziektherapie, waarin muziek afleidt en patiënten in een andere sfeer en emotie brengt. Volgens muziektherapeut Veldhuizen (UMC) gebruik je door muziek te maken veel zintuigen, waardoor verschillende hersengebieden samenwerken. Hierdoor worden nieuwe verbindingen in de hersenen aangelegd. Als je dat ook nog weet te koppelen aan een positieve ervaring, kan het effect groot zijn. Het geeft mensen grip op hun situatie, stelt zij.

Kinderen en muziek

Bijzonder is dat in het Prinses Maxima Centrum een speciale plek is ingericht door Muziekids. Muziekids richt studio’s in ziekenhuizen in waar kinderen zelf of onder begeleiding muziek kunnen maken en opnemen, ondersteund door bekende artiesten als Armin van Buuren en Ali B. Daarnaast is er goede Wifi aanwezig, zodat iedereen zelf zijn of haar eigen favoriete playlist en muziek kan afspelen.

Muziek als medicijn?

Rust en muziek brengen patiënten dus veel; een beter herstel, afleiding, ontspanning, grip op de situatie en een vrolijke noot. Maar kunnen we ook stellen dat muziek kan worden ingezet als medicijn? Volgens recent onderzoek van Erasmus MC wel. Dit onderzoek toont aan dat patiënten die muziek luisteren tijdens een operatie minder pijn of angst ervaren. Zelfs wanneer een patiënt onder volledige narcose is, kan via een koptelefoon afgespeelde muziek verlichting geven.

De rol van geluiden en muziek is heel groot in en rondom de gezondheidszorg. Hier geven wij in volgende blogs verder aandacht aan. Meer weten over de rol van muziek in de gezondheidszorg? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.