Dit doet geluid met jou

By januari 17, 2018Blog


Waarom wij bloggen over geluid? Omdat geluid véél meer met ons doet dan wij ons beseffen. Wist je bijvoorbeeld dat geluid jouw koopgedrag beïnvloedt en je productiviteit voor een groot deel bepaald? Geluid raakt ons in de kern van ons bestaan. Het communiceert rechtstreeks met onze emoties, laat ons lachen en huilen. Geluid raakt ons fysiek, psychisch en cognitief. Hoe? Wij doen een boekje open…

Fight or flight!

Geluid beïnvloedt jou op vier manieren. Ten eerste fysiek. Denk maar eens aan het afgaan van een harde alarmbel. Je lichaam voert dan een dosis cortisol aan, ook wel het vecht- of vluchthormoon genoemd. Het raakt jou dus diep van binnen. Niet alleen vervelende geluiden, maar ook rustgevende geluiden doen dit met je. Zo heeft het geluid van golven in de branding hetzelfde ritme als je ademhaling wanneer je slaapt. Niet zo gek toch, dat jij daar rustig van wordt?

De kracht van geluid

Geluid beïnvloedt je ook psychisch. Denk maar eens aan hoe muziek van invloed is op jouw emoties. Een zwaar klassiek muziekstuk ‘brings you down’, terwijl een snelle melodie je zo weer oppept. Niet alleen muziek, maar ook andere geluiden bespelen jouw emoties. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het getjilp van vogels. Waarschijnlijk ervaar ook jij dit als iets geruststellends. Dat is wederom vanuit de biologie verklaarbaar. De evolutie leerde ons dat het geluid van tjilpende vogels veiligheid betekent. Dat stelt jou gerust. Dat is de kracht van geluid.

Veel geluid: weinig productiviteit

Wanneer produceer jij meer? In een drukke kantoortuin of in een stille ruimte? Ook zonder onderzoekresultaat weet jij daar ongetwijfeld het antwoord op. Logisch, want geluid beïnvloedt ons ook cognitief. Onze hersenen kunnen slechts een bepaald aantal geluiden aan. Zo kun jij bijvoorbeeld niet naar twee mensen tegelijkertijd luisteren. Je hersenen dwingen je een keuze te maken. Mensen hebben nu eenmaal maar een kleine bandbreedte als het gaat om het verwerken van geluiden die binnenkomen.

Geluid bepaalt gedrag

Al deze factoren samen beïnvloeden als vanzelfsprekend ons gedrag. Hoe dat in zijn werk gaat en hoe bedrijven en merken hiervan kunnen omgaan? Dat vertellen wij jou graag de komende maanden in onze blogs. Lees je mee?

Over BLCKBRD

Geluid stimuleert en activeert vrijwel het hele brein en kan onze emoties, manier van denken en gedrag veranderen. Bij BLCKBRD zijn wij gespecialiseerd in het activeren van jouw klanten door middel van soundbranding. Wil je hier meer over weten? 

Chat with us !