Dit is het belang van een sterke brand sound

By september 21, 2018 Blog

Sterk herkenbaar zijn is voor een merk van groot belang. Ga maar na: je maakt een steengoede commercial, maar consumenten linken die aan je concurrent, omdat de branding niet op orde is. Weggegooid geld en onnodig zonde, zou je zeggen. Toch doen we dit in Nederland massaal. Het gros van onze brand sounds (het geluid van jouw merk) roept verkeerde merkassociaties op. Vermijd dit en werk aan een sterke sound. Hoe? Dat vertellen we je graag.

Sound: onmisbare brand asset

Volgens de theorie van Byron Sharp: “how brands grow” valt of staat merkgroei met ‘salience’, oftewel: zorg ervoor dat jouw merk wordt herkend dan wel oppopt in het brein van de consument, op de momenten dat het ertoe doet. Dit bereik je door sterke geheugenstructuren te bouwen. In deze ‘netwerken’ bevinden zich knooppunten die brand assets worden genoemd. Zaken die je doen ‘denken’ aan of leiden naar jouw merk. De brand sound maakt hier een onmisbaar onderdeel van uit.

Ruimte voor verbetering

Onderzoeksbureau Blauw Research onderzocht onlangs hoe het in Nederland gesteld is met onze brand sounds. Helaas toont dit onderzoek aan dat brand sounds in Nederland een lage herkenning hebben. Op slechts een paar uitzonderingen na werden de onderzochte merken door minder dan de helft van de consumenten correct herkend, nadat zij de brand sound ervan gedurende drie seconden hoorden. Ruimte voor verbetering dus! En wellicht een gat in de markt voor jou en jouw merk.

Aan de slag met deze tips!

Ga je zelf aan de slag met jouw brand sound, dan hebben we een aantal tips voor je. Uit het onderzoek van Blauw Research blijkt onder meer dat consistentie van groot belang is. Sounds die al minstens vier jaar consequent worden gebruikt, scoren significant beter dan sounds die één jaar of korter circuleren. Ook handig om te weten is dat een jingle, een melodie met ‘gezongen tekst’, het in ons geheugen erg goed doet. Geleende muziek behoort daarentegen tot de minst herkenbare brand sound. Daarnaast moet een sound natuurlijk ook bij het merk passen en opvallen.

Lees hier het gehele onderzoek.

Wil jij meer weten over dit onderwerp of ben je benieuwd naar hoe het geluid van jouw merk scoort? Neem dan contact met ons op. Wij staan voor jou klaar!