ASMR: een beetje vreemd, maar wel lekker

By september 5, 2018Blog

Er is een nieuwe trend op YouTube: ASMR, of ook wel: Autonomous Sensory Meridian Respons. Vloggers maken filmpjes van zacht getik, gefluister, gekras of geritsel. Deze filmpjes worden duizenden keren bekeken omdat het enorm ontspannend zou werken. Een beetje vreemd? Ja, maar volgens velen wel lekker.

Dit is ASMR

ASMR, Autonomous Sensory Meridian Response, staat voor een gevoel dat gekenmerkt wordt door een tinteling in de hersenen of op de hoofdhuid; een sensatie en uiting van ontspanning. Het gevoel kan getriggerd worden door onder meer gefluister, getik, gekras, geritsel en gekraak. Ze noemen ASMR ook weleens ‘braingasm’, een samenvoeging van de woorden brain en orgasm. Een trend die dus draait om een gevoel dat te vergelijken is met een orgasme.

Dit doet ASMR

ASMR zou helpen tegen stress, bij beter slapen en sommigen zeggen zelfs dat je er gelukkiger van wordt. Klinkt goed, maar eh, hoe werkt dat dan? Tijdens ASMR ontstaan prikkels die door biologische en hormonale processen in het lichaam worden geactiveerd. Het maakt hormonen, zoals endorfine, dopamine, oxytocine en serotonine vrij, die te maken hebben met een onderlinge relatie tussen personen. Hierbij zorgt endorfine voor een goed gevoel en speelt dopamine een rol bij het ervaren van genot en blijheid. Oxytocine is een anti-stress hormoon dat voor ontspanning zorgt en serotonine wekt de slaap op.

De feiten

De laatste tijd verschijnen er steeds meer onderzoeken naar de werking van deze nieuwste trend. Het onderzoek van Craig Richard van de Shenandoah University is er daar één van. Hij stelt dat de werking van ASMR gebaseerd is op de relatie tussen kinderen en hun ouders. In Smitsonian Magazine zegt hij: ‘De reden dat mensen zich relaxed voelen als ze naar Maria GentleWhispering op YouTube luisteren, is omdat haar gedrag veel lijkt op dat wat een ouder zou vertonen; met zorgzame blikken, zachte spraak en rustgevende handbewegingen. Het is patroonherkenning: ons brein herkent het patroon van iemand met een zacht gefluister, en dat vinden we rustgevend’.

Zelf proberen?

Een beetje vreemd dus, maar wel lekker. Nieuwsgierig geworden? Probeer het zelf en ontdek welke geluiden jouw zintuigen prikkelen. Neem een kijkje op YouTube en geniet!

Chat with us !