Skip to main content

5 brandende vragen over kerstmuziek

By december 17, 2018Blog

Nog maar even en het is zover: Kerstmis! Het feest van tradities. Met z’n allen rond de kerstboom, heerlijk dineren en natuurlijk; eindeloos luisteren naar Mariah Carey en andere golden oldies. Kerstmuziek lijkt ons maar niet te vervelen. Maar hoe is dat eigenlijk zo ontstaan? En waarom zijn we er stapelgek op? Vijf vragen en antwoorden over kerstmuziek.

Wat is dat nou precies, kerstmuziek?

Kerstmuziek is religieuze of populaire muziek die vooral rond kerst wordt gespeeld. Hierin kunnen we onderscheid maken tussen religieuze kerstliederen, die over de geboorte van Jezus Christus gaan, en de profane liederen die de sfeer rond Kerstmis beschrijven. Daarnaast is er ook klassieke muziek die speciaal voor kerst is gecomponeerd, zoals het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach.

Hoe is het ooit ontstaan?

De religieuze kerstliederen zijn al eeuwen oud. Een aantal Oudhollandse hits vinden hun oorsprong in de 15e en 16e eeuw. Stille Nacht werd in het begin van de negentiende eeuw geschreven. In de twintigste eeuw kwamen de eerste profane kerstliederen op, voornamelijk van Amerikaanse bodem. Veel popartiesten volgden en brengen sindsdien hun eigen kersthit.

Waarom is het zo populair?

All I want For Christmas is You! Wie kent het niet? Ieder jaar staat Mariah Carey weer bovenaan in de hitlijsten. En ze is niet de enige. Eind december staan er allemaal stokoude liedjes aan de top. Hoe kan dat? Volgens Radio-dj Gerard Ekdom draait alles om de boodschap van deze nummers. Hij zegt: ‘Al deze liedjes verkondigen uiteindelijk éénzelfde boodschap: liefde. En liefde raakt niet uit de tijd.’

Hoe bepalen radiozenders de kersthits van dit jaar?

Maar hoe weten de radiozenders nou zeker dat de hits niet uit de tijd raken? Parool legde deze vraag voor aan Skyradio, of ook wel ‘The Christmas Station’. De krant schrijft: Sky Radio legt een panel elke week 35 platen voor die het vaakst worden gedraaid. Wordt het nummer herkend? En roept het een positieve of een negatieve reactie op? Op basis van die resultaten besluit het station meestal een plaat vaker of juist minder vaak te draaien.

Raken we het dan nooit beu?

De meeste mensen beantwoorden deze vragen met een stellig ‘nee’. Toch kan het dagenlang naar kerstmuziek luisteren ook ‘kwaad’, zegt Psychologe Linda Blair tegen Libelle: ‘Wanneer je werkt in een winkel kan het zijn dat je vanaf nu tot en met het einde van het jaar de hele dag door kerstmuziek hoort.’ En dat kan je brein volgens de psychologe vermoeien.

Tot slot: onze favorieten!

Vooruit, als afsluiter van deze blog, hoe kan het ook anders: onze eigen selectie van kerstmuziek met meer ballen: onze favorieten!