Skip to main content

Proeven met je oren

By mei 23, 2018Blog

Blckbrd-Proeven-met-je-oren

Een maaltijd kan niet alleen met peper en zout, maar ook met geluid op smaak worden gebracht. De meeste horecaondernemers zijn zich reeds bewust van de invloed van muziek op sfeer, maar onderzoekers graven dieper. Zij ontdekken steeds meer over hoe ons eetgedrag en onze smaakbeleving beïnvloedt wordt door wat we horen. En dat gaat veel verder dan candlelight dinner music.

Liever geen rumoer

Laten we het eerst eens hebben over de (slechte) akoestiek. Voor velen boosdoener nummer één op een gezellig avond uit. Niemand zit te wachten op een avond hard tegen elkaar praten en met hoofdpijn vertrekken. Simpele akoestische oplossingen, zoals absorptiepanelen en akoestische gordijnen doen hier al wonderen. Doordat het restaurant beter klinkt, voelen klanten zich meer op hun gemak; klaar om van hun maaltijd te genieten.

Maar een maaltijd op smaak

En dat genieten, dat gaat verder dan slechts een lekkere smaak. Want die smaak, die wordt beïnvloed; door muziek en geluid. Charles Spence, hoogleraar en experimenteel psycholoog van Oxford University, ondervond dat een Frans gerecht beter smaakt terwijl er op de achtergrond een France accordeon klinkt, terwijl een pastagerecht extra lekker wordt gevonden bij de klanken van de Italiaanse componist Puccini. Dit noemt hij ook wel zintuiglijke overdracht. Volgens Spence proeven we met onze zintuigen en niet met onze mond. Het is niet de tong die het eten proeft, maar de hersenen die de mond voorbereiden op een smaakervaring. Naast muziek heeft ook geluid dit effect op onze hersenen. Zo ondervond de hoogleraar dat bijvoorbeeld het krakende geluid van chips onze perceptie van versheid versterkt.

Van een 2-sterren chef-kok

2-Sterren chef-kok Erik van Loo paste bovenstaande recentelijk toe. Tijdens het City Food & Film Festival kookte hij de sterren van de hemel: een exclusief vijf-gangendiner, inclusief wijnen en bijpassende muziek! Zo kwam de Heldere gazpacho niet alleen met een hint van chilipeper, maar ook met wat extra spice van artiesten Freddie Mercury en Montserrat Caballé. En werd de krokant gebakken zwezerik gepresenteerd op de melodie van Luciano Pavarotti. Nieuwsgierig naar hoe dat eraan toe ging? Dit filmpje geeft een goed beeld.

In alle rust

Dan nog een commerciële vondst; al in 1985 werd de link tussen het tempo van achtergrondmuziek en onze snelheid van handelen aangetoond. Dit onderzoek liet toen al zien dat mensen langzamer gaan eten wanneer zij langzamere muziek horen. Tegelijkertijd blijkt dat ook de uitgaven hierdoor veranderen. Bij langzame muziek wordt er immers langer getafeld, wat resulteert in een hoger bedrag aan drank.

Wil je meer weten over geluid en muziek en hoe jij dit kan toepassen voor jouw merk of bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op.