Skip to main content

Dit doet muziek met jouw brein

By februari 14, 2018januari 10th, 2019Blog

BLCKBRD-muziek-en-jouw-brein

Ken je dat gevoel van samen muziek luisteren of zingen? Wat doet dat met jou? Hoe verbindt muziek ons met elkaar, neemt het stress weg en remt het ouderdom af? Wij zochten het uit. Dit doet muziek met jouw brein…

Het verbindt ons

Muziek doet iets met ons. Het kan ons somber of angstig maken, maar ons ook omvormen tot een fijner mens. Hoe dat zo kan? Doordat muziek aparte netwerken in ons brein activeert. Zo creëert het onder meer extra activiteit in onze prefrontale cortex. Of ook wel; het gebied in de hersenen dat betrokken is bij een heleboel verschillende vaardigheden, zoals hogere cognitie, doelen stellen, plannen maken, geheugen en het uitvoeren van motorische volgordes. De extra activiteit hier, remt de motor achter negatieve prikkels en angstsignalen in het brein, waardoor je een aardiger, stabieler en positiever persoon wordt. Daarbij wakkert deze activiteit tevens ons saamhorigheidsgevoel aan. Zo stelt neuropsycholoog Scherder dat bij mensen die samen zingen, bijvoorbeeld tijdens een concert of (religieus) feest, onder andere het knuffelhormoon oxytocine vrijkomt in de hersenen. Dat versterkt het gevoel van verbinding.

Het vermindert stress

Muziek kent ook veel positieve effecten op ons lichaam. Zo verlaagt rustgevende muziek de hartslag, doet het de bloeddruk dalen, ontspant het de spieren, kan het pijn verlichten en er zelfs voor zorgen dat het immuunsysteem beter gaat functioneren. Bovendien maakt rustige muziek dopamine vrij, wat de aanmaak van het hormoon cortisol vermindert, waardoor je minder stress ervaart. Een goede plaat laat je dus zowel mentaal als fysiek fitter voelen!

En … verandert je brein

Ouderdom kun je niet stoppen, maar wel afremmen. Enigszins dan, met muziek. Bij ouderen die voor het eerst een instrument bespelen ontstaat extra activiteit in de prefrontale cortex. Hierdoor blijft hun geheugen scherper en wordt het probleemoplossend vermogen op peil gehouden. Volgens Scherder kan het maken van muziek ons brein zelfs veranderen. Zo bevordert het de aanmaak van nieuwe zenuwcellen en verbindingen in de frontale hersenkwab. Dat zijn de systemen die kwetsbaar zijn voor veroudering.

Muziek biedt ons dus veel meer dan zomaar een lekker deuntje. Welke muziek maakt jou blij, een fijner en rustiger mens? Enjoy!

Over BLCKBRD

Geluid stimuleert en activeert vrijwel het hele brein en kan onze emoties, manier van denken en gedrag veranderen. Bij BLCKBRD zijn wij gespecialiseerd in het activeren van jouw klanten door middel van soundbranding. Wil je hier meer over weten?