Skip to main content

De kracht van stilte

By augustus 22, 2018Blog

Wist je dat je dagelijks zo’n 5000 (!) geluiden per uur verwerkt? Muziek, pratende collega’s, social media en ook nog eens je eigen gedachten. Is het dan nooit even stil? Nee. Is dat erg? Ja, want door al die onrust is er nauwelijks nog ruimte voor ‘innerlijke stilte’. En die stilte is voor je geest net zo essentieel als slaap voor je lichaam.

Geluid en stress

Geluid waarschuwt je voor naderend gevaar. Zonder dat je het door hebt, zijn je hersenen 24/7 in de weer met het analyseren van geluid. Is een geluid gevaarlijk of niet? Die constante inspanning is behoorlijk vermoeiend voor je brein. Daarbij zorgen de geluiden die je hersenen als gevaarlijk beschouwt er ook nog eens voor dat je lijf een extra shot van het stresshormoon cortisol aanmaakt. In een dichtbevolkt land als Nederland is het bewust opzoeken van de stilte dan ook geen gek idee.

Genieten van de stilte

Steeds vaker vinden we in onze maatschappij stilteruimtes. Ruimtes waar we ons in alle rust kunnen focussen, bijvoorbeeld in de bibliotheek of in de trein. Deze ruimtes vinden we ook in de natuur. In het bos om de hoek, maar ook in daar speciaal voor aangewezen ‘stilte gebieden’. De Nederlandse Stichting Geluidshinder en het Stiltenetwerk Nederland wezen deze milieubeschermingsgebieden aan als ruimtes waarin de geluiden van flora en fauna overheersen. Het woord ‘stilte’ betekent hierbij niet dat er geen geluid in het gebied waarneembaar is, maar staat voor de afwezigheid van storende, voor de omgeving vreemde geluiden. Heerlijk voor de rustzoekende recreant.

Een moment ‘zijn’ alsjeblieft

Stilte gebruiken we ook als methode om letterlijk ‘stil te staan’ bij iets, zoals een dodenherkenning, maar ook een sportwedstrijd of simpelweg ‘ons eigen zijn’, zoals de Vietnamese zenleraar Thich Nhat Hanh heel mooi verwoord. Hij stelt: ‘Door de onafgebroken stroom van geluiden en gedachten komen we er niet meer aan toe om af en toe gewoon even alleen maar te zijn. In een daverende stilte ben je werkelijk met de wereld verbonden. Je kiest waarnaar je luistert en je kiest wat je wilt zijn. Alleen dan bén je en ben je niet je denken.’

Commercieel voordeel

Stilte is niet alleen recreatief en mindfull krachtig, maar werkt ook bijzonder goed in commercie. Zo maakte BMW hier recentelijk gebruik van in een commercial. Slim, want in een maatschappij vol geluid is vaak het enige wat opvalt: stilte. Dus bij het maken van keuzes voor muziek en geluid in commerciële toepassingen is er ook altijd de keuze voor stilte en pauzes.