Skip to main content

Blockchain belooft transparantie in muziekindustrie

By oktober 17, 2018Blog

Blockchain ken je wellicht als een technologie uit de financiële wereld, maar deze innovatie belooft meer. Zo moet Blockchain nu hét verschil gaan maken in de muziekindustrie. Hier lijkt transparantie haast niet te bestaan, zijn complexe contracten onvermijdelijk en moeten artiesten vaak maanden wachten op hun uitbetaling van royalty’s. Blockchain belooft verbetering.

Blockchain: meer dan Bitcoin

Blockchain is oorspronkelijk bedacht voor de datastructuur achter het Bitcoin-netwerk. Maar net zoals internet niet hetzelfde is als e-mail, is blockchain veel meer dan Bitcoin. Deze technologie registreert en beheert tevens eigendomsrechten, waardoor royalties rechtstreeks van de gebruiker aan de maker kunnen worden betaald, zonder tussenkomst van een derde partij. En dat komt bijzonder goed van pas in de muziekindustrie.

Het probleem

De muziekindustrie staat te boek als onoverzichtelijk, oneerlijk en niet transparant. Het is vrij onduidelijk waar alle muziekrechten liggen en welke deals er zijn gemaakt. Daarnaast is een overzicht van actuele en correcte informatie over de rechten en rechthebbenden ver te zoeken. De macht is geconcentreerd bij een paar grote partijen en streamingdiensten. De uitbetaling gaat erg langzaam en verloopt via verschillende organisaties en bedrijven, naar verschillende mensen in verschillende landen. Het gevolg; een logistieke wirwar van contracten en late uitbetalingen. Blockchain moet dit alles terugbrengen tot één soepele en transparante transactie tussen maker en gebruiker.

De oplossing

De blockchaintechnologie belooft een overzichtelijke database met eigendomsrechten. In deze database zijn alle transacties van rechten te vinden. Elke transactie is vastgelegd in een digitaal bestandje; een block. Als iemand een verandering in eigendom wil registreren, moeten alle netwerken die zijn aangesloten bij het netwerk die transactie goedkeuren. Het gebruik van de rechten wordt automatisch getraceerd en, zonder tussenkomst van een derde persoon, snel uitbetaald.

En nu? Klinkt als muziek in de oren, maar is het ook realistisch? Volgens DJ Hardwell wel. Hij maakt binnenkort al zijn muziek geschikt voor distributie via blockchain. De huidige streamingdiensten en machthebbers, zoals een BUMA Stemra, zijn iets minder happig. Ook voor de consument ontbreekt nu nog een relevante motivatie. De rol van streamingdiensten en machthebbers lijkt voorlopig dus nog niet uitgespeeld. Op dit moment vinden de betalingen van de consumenten nog plaats via o.a, de streamingdiensten via de bestaande instanties naar de artiest met veel omwegen. Maar uiteindelijk is de transitie naar blockchain volgens kenners onvermijdelijk. De consument kan dan middels blockchain direct betalen. Het versimpelt de administratie, speelt in op de toenemende vraag naar transparantie en biedt bovendien inzicht en zekerheid.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op.