Skip to main content

3D geluid in opmars

By augustus 8, 2018Blog


3D geluid maakt haar opmars. Deze oude techniek die al bestaat sinds het einde van de 19e eeuw wint nu pas aan populariteit dankzij de opkomst van de virtual reality bril. Met zo’n bril kun je om je heen kijken in 3D, maar het geluid past zich nog niet aan. Menig bedrijf bekijkt nu hoe ze naast 3D beeld, ook 3D geluid in games kan verwerken.

Afstand, volume en frequentie

Lopen we op straat, dan zijn we gewend dat we kunnen plaatsen waar het geluid vandaan komt, dat noemen we 3D geluid. We zien dus niet alleen in 3D, maar horen dit ook. En dat is maar goed ook. Zo horen we bijvoorbeeld van waar er een auto of tram nadert. Het behoed ons voor een ongeval. Geluid horen we in 3D dankzij drie variabelen: afstand, volume en frequentie. Een tram die van rechts nadert, bereikt je rechteroor iets eerder dan je linkeroor. Het klinkt rechts dan ook iets harder dan links. Het geluid gaat om je hoofd heen, wordt vervormd en weerkaatst in je oorschelp. Die verschillen maken dat je kunt horen.

Koptelefoon

Om 3D geluid te produceren, is helemaal geen ingewikkelde software nodig. Het enige wat je nodig hebt om zo’n opname te maken, is een koptelefoon met ingebouwde microfoons, die zitten in je oren. Dit klinkt allemaal heel eenvoudig, maar wordt (helaas) nog niet veel toegepast. Deze hoofdtelefoons zijn immers nog relatief duur.

Opmars dankzij VR

3D geluid maakt nu echter, dankzij Virtual Reality (VR), haar opmars. De toepassing ervan zal binnenkort ongetwijfeld een grote rol gaan spelen binnen de VR technieken. Als je je hoofd beweegt, en beeld anders ziet met VR, is het immers ook logisch dat je het geluid op een andere manier gaat horen. Daar werken bedrijven nu naartoe. Microsoft’s nieuwe Xbox One X, ondersteunt inmiddels al 3D audio content en ook Plantronics ontwikkelde een 3D audio gaming headset. Het nieuwste paradepaardje is van San Diego-based Comhear Inc. Dit bedrijf ontwikkelde onlangs een sound projection system voor 3D audio zonder koptelefoons, maar dat is weer een stap verder.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op.